Avsmakningsmeny på Operakällaren

Välkomna på en lyxig avsmakningsmeny på Operakällaren!

Operakällaren fick sitt namn redan 1787 när restaurangen låg i källaren under Gustav III:s operahus. Historiens vingslag präglar förstås stämningen i den kulturminnesmärkta byggnaden.

Mer om avsmakningsmenyn

Ni blir serverade ett glas champagne i Nobiskällaren som är Operakällarens egen välrenommerade vinkällare.

Därefter förflyttar ni er till Operakällarens Matsal, vars originalinteriör med väggmålningar, förgylld ekpanel, kassettak och takkronor av många anses vara Sveriges vackraste. I matsalen avnjuter ni en avsmakningsmeny om 6-8 rätter signerad Stefano Catenacci.

Som avslutning på aftonen har ni fritt inträde till intilliggande Café Opera.

Välkomna på en matupplevelse av högsta internationella klass i en genuint historisk miljö!

Pris: 3495 kr

Middag Operakällaren

Historien bakom Operakällaren

Inför din avsmakningsmeny på Operakällaren kan det vara roligt att lära sig om historien bakom det hela! Operakällaren är en restaurang som ligger i Kungliga Operan på Karl XII:s torg vid Kungsträdgården i Stockholm, granne med Sankt Jacobs kyrka. Den har ett stort kulturhistoriskt värde och omfattar flera restaurangmiljöer: Matsalen med Bufférummet och Verandan, Operabaren, Café Opera och Bakfickan samt festvåningarna Operaterrassen och Rotundan.

Operakällaren öppnar år 1787 i det operahus som Gustav III då lät uppföra. Namnet Operakällaren kommer nämligen från Gustav III:s opera som hade en krog i källaren med samma namn och som låg på samma plats före det nuvarande operahuset. Stället kallar man då för Gamla ”Opris” och upplever på 1830- till 1840-talen sin gyllene tid som stamhåller för aktörsstaten, andra konstnärer samt skriftställare och politiker.

I slutet av 1870-talet förändrar Operakällaren till en verklig och fin restaurang. Man klär väggarna med paneler, dukar borden och även damer är nu välkomna. Det var även på den här tiden man började servera kaffe. Det som idag är bevarat från den tiden är den skulpterade väggpanelen i bufférummet.
I slutet av 1800-talet besluter man att riva Operan eftersom huset är nedgånget. Den 4 april 1895 inviger man den nya Operakällaren i den nybyggda Kungliga operan.

Hela restaurangen kallar man från början ”Terrassen” efter den stora friluftsservering Operaterrassen, som löper runt halva Operahuset, två trappor upp. Café Opera heter på den här tiden ”Operakaféet”. Operabaren öppnar år 1905 för att Operakällaren ska kunna konkurrera med de intilliggande restaurangerna Hotell Rydberg och Grand Hotel. När den nybyggda Operan öppnar tar man tillbaka det gamla namnet.

Boka här

Information

Adress: Operakällaren

Pris: 3495 kr

Vad vill du göra?

Datum