Blasieholmens historia – en stadsvandring

Häng med på en underhållande vandring på Blasieholmen med den välkände Stockholmsguiden Peter Frisk. Den annorlunda turen ”Blasieholmens historia” tar er runt på en intressant halvö med en lång spännande historia.

Peter berättar om Blasieholmens märkliga historia och vandringen avslutas framför Grand Hôtel.

Priser
Vuxen: 175 kr
Ungdom: 100 kr (10-18 år)
Barn: 0 kr

Mer om Blasieholmen

Fram till 1700-talet var Blasieholmen, tidigare hetat Käpplingen, en ö men är numera en halvö som ligger på Norrmalm mitt i Stockholm City. Här hittar du några av Stockholms mest kända byggnader som Nationalmuseum, Grand Hotel och Wallmans Salonger. Även Svenska Frimurare Ordern hittar du här. År 2005 bodde endast 11 personer på halvön.

Namnet Blasieholmen härstammar från 1500-1600-talet. Från början hette holmen Skeppsholmen efter att en örlogsstation upprättades. På 1600-talet upprättades ett nytt varv på nuvarande Skeppsholmen och därför bytte man efter ett namn på holmen till dagens.

Under åren har holmen använts för mottagning av fisk, det har upprättats kyrkor och kulturella byggnader som Nationalmuseum som invigdes 1866.

Äta på Blasieholmen

Efter turen kan det lätt hända att magen börjar kurra och du vill snabbt äta någonting gott och kanske helst i närheten av där turen avslutas, vid Grand Hotel. Här får du tips på bra restauranger och caféer på Blasieholmen som är värt att besöka. Blasieholmen Restaurang erbjuder bland annat frukost, dagens lunchbuffé, veckans meny och take away. Lunchbuffén serveras måndagar till fredagar mellan kl 10:30-13:30. Restaurangen hittar du på Blasieholmsgatan 4C.

På Grand Hotel går det att boka bord i förväg för frukost, lunch och middagar men de har även ett café vid kajen utanför hotellet där du kan beställa enklare lunch som goda smörgåsar, kaffe och sötsaker direkt från deras egna konditori. Öppettiderna för caféet är dagligen mellan kl 9-18. Sommartid kan man dessutom sitta på “Terassen” om du vill äta något gott eller bara avnjuta ett glas vin. Här är det endast drop-in som gäller och öppettiderna för Grand Hotel Terassen är vardagar kl. 15-20:30 och helger 12-20:30.

På Blasieholmens Akvarium och Restaurang, B.A.R, erbjuds det bland annat bordsbokning och take away. Men de har även en saluhall där du kan äta på plats eller så hittar du något gott att ta med hem. I saluhallen hittar du allt från färska ostron, hela fiskar, läckra köttbitar & korvar. Öppettiderna är torsdagar till lördagar från kl. 17-20:30 och ligger på Blasieholmsgatan 4A, nära Nybroviken och Grand Hotel.

Mer om guiden

Peter Frisk har arbetet som egen gatuguide och föreläsar i över 20 år och är en välbekant karaktär på framförallt Södermalms gator. Hans stora intressen är Stockholm, dryck, konst, historia, litteratur, ekonomisk historia och samtiden. Peter delar med sig av sina kunskaper i underhållande och informativa möten och vandringar längs stadens gator. Peter har även en Fil. kand. i historia från Stockholms universitet.

Boka här

Information

Adress: Mötesplats fås vid bokning

Pris: 175 kr

Vad vill du göra?

Datum