Enskede slakthus och trädgårdsstad

Enskede slakthus och trädgårdsstad- en stadsvandring med VerdeVerde Travel och Stockholmsguiden Stefan Maurbakken. Från Enskede slakthus och de nya planerna samt Stockholms första trädgårdsstad.

När skråväsendet avskaffades och full näringsfrihet infördes tappade vi kontrollen. Bristerna var många när det gäller hygien och tillsyn. Stockholms stads slakthus uppförs med stallar, kontorslokaler, kylhus, marknadshallar och ett eget vattentorn. Ett stenkast bort ligger Enskede Trädgårdsstad – den första kommunalt planerade trädgårdsstaden i Sverige. Stadsplanen ritades av Per Olof Hallman. Vi ser bland annat Enskede kyrka, Margaretaparken och Enskedehusen. Med många bilder från förr.

Priser
Vuxen: 245 kr
Senior: 195 kr
Barn & ungdom: Gratis

Enskede

Mer om guiden

Stefan Maurbakken är en auktoriserad stockholmsguide och mycket omtyckt bland tidigare kunder. Han har jobbat hela livet inom turistnäringen och har sedan 2011 specialiserat sig på just Stockholm. 

Stefan lägger stor vikt att få lugn och trygg upplevelse och väljer med omsorg vilka vägar och stigar ni promenerar. På Stefans turer kan du vara säker på att få uppleva alltifrån Stockholms magiska vyer och sevärdheter till naturnära stråk. Det handlar om att sprida kunskap, hälsa och avkoppling. Stefans vandringar passar alla åldrar och barn får även följa med utan kostnad.

Enskede

Enskede är en stadsdel i söderort inom Stockholms kommun och gränsar till Johanneshov, Gamla Enskede, Enskedefältet och Årsta. Under tidigt 1700-tal slår de tre gårdarna Lilla EnskedeStora Enskede och Bägersta ihop till ett och får då istället namnet Enskede.

Enskede trädgårdsstad var ett utav Stockholms sociala program som skulle skapa billiga och sunda bostäder för arbetarklassen och “mindre bemedlade” utan att blanda in privata vinstintressen. Blomstringstiden för Stockholms trädgårdsstäder sker under 1920- och 1930-talen, där stora delar av stadens ytterområden blir bebyggda med småhus och som ofta uppförs genom självbyggeri.

Enskede kyrka blir invigd av Nathan Söderblom på domssöndagen år 1915 och ligger i Gamla Enskede. Kyrkbyggnaden är placerad på en höjd, väl synligt i ett parkområde mitt inne i Gamla Enskedes villaområde. Det låga kyrktornet har en tupprydd tornspira mitt på det skiffertäckta taket.

Enskede slakthus, även kallad Slakthusområdet, blir invigd av  år 1912. Samma år inför man även slakttvång i Stockholm, vilket innebär att all slakt ska ske vid slakthuset.

Boka här

Information

Adress: Enskede

Pris: 245 kr

Vad vill du göra?

Datum