Götgatans historia – En jäkligt fräck stadsvandring

Häng med på en underhållande vandring om Götgatans historia med den välkände Söderguiden Peter Frisk. Med start från Mariagränd i norr tar han oss med på en spännande tur med intressanta historier om en av stans mest varierade storgator, Söders pulsåder, Götgatan!

Götgatan

Vad du kan förvänta dig under stadsvandringen

Peter berättar bl.a. om Götgatspuckeln, Medborgarplatsen, Björns trädgård, den sista supen, Skatteskrapan, öl, snus, sidenväverier, Fyllebacken, den legendariska krogen Ekorren och den berömda dalahästen på klockan vid Skanstull och mycket mer.

En rafflande södervandring på gatan som söderförfattaren Slas kallade ”vemodets gata”. Häng på och lär dig mer om Götgatans historia!

Priser
Vuxna: 200 kr
Barn och ungdom: 100 kr

Mer om guiden

Peter Frisk har arbetat som egen gatuguide och föreläst i över 20 år och är en välbekant karaktär på framförallt Södermalms gator. Hans stora intressen är Stockholm, dryck, konst, historia, litteratur, ekonomisk historia och samtiden. Peter delar med sig av sina kunskaper i underhållande och informativa möten och vandringar längs stadens gator. Peter har även en Fil. kand. i historia från Stockholms universitet. 

Mer om Götgatan

Götgatan är en av Stockholms mer kända gator och sträcker sig över Södermalm från Slussen till Skanstull. Tillsammans med Drottninggatan och Regeringsgatan har Götgatan varit en klassisk in- och utfartsväg till och från Stockholm. Gatan omnämns år 1492 med namnet Almennings weghen och har under åren haft många olika från Stråkgatan till Store sträckegathun. Den gemensamma nämnaren är att alla namn refererat till en viktig gata. År 1644 fick gatan det namn som vi känner till idag, Götgatan.

Under senare tid har Götgatan varit en av Stockholms stora biogator, totalt har det legat 10 olika biografer längs gatan (dock inte nuförtiden och inte samtidigt). Du hittar även teatrar, shoppingcenter samt många olika restauranger och barer längs gatan.

Några av de mer kända byggnaderna och platser innefattar Stockholms stadsmuseum, Louis De Geers palats, Björns trädgård, Lillienhoffska palatset, Medborgarplatsen och Skrapan.

Gruppbokning

* detta är en preliminärbokning. Leverantören kommer kort efter du skickat in formuläret bekräfta din bokning.


Boka här

Information

Adress: Mötesplats fås vid bokning

Pris: 200 kr

Datum:
2 oktober 2022 - 11:00

Vad vill du göra?

Datum