Gränder och glögg i Gamla stan

Upplev Gamla Stans mysigaste gränder under årets mörkaste period. Här finner du romantiskt upplysta hus och spännande miljöer.

Obs

Snälla hundar i koppel är välkomna. Klä dig varmt. Det blir kallt att stå still när guiden berättar.

 

Aktuella datum och tider

2023-11-26 17:00

2023-12-03 17:00

2023-12-10 17:00

2023-12-17 17:00

 

Pris: 395 kr

Tid: 90 min

Julvandring i Gamla Stan

Följ med på denna oförglömlig vandring genom Gamla stan i Stockholm och känn julmagin sprida sig i din själ. Kullerstenarna under dina fötter ger en extra känsla av autenticitet när du vandrar längs de nötta gränderna, och lyktornas sken skapar en varm och inbjudande atmosfär som omfamnar hela staden.

Sagorna och berättelserna om stadens historia och jultraditioner väcker en känsla av nyfikenhet och fascination över hur julfirandet har utvecklats genom tiderna. Tanken på att vikingarna kanske också firade jul ger dig en aning om att denna högtid har sitt ursprung i tidlösa traditioner och att julen har varit en tid av firande och gemenskap i århundraden.

Att upptäcka att vissa av våra jultraditioner, som julkrubban och Lucia, har katolska rötter ger dig en känsla av kulturell mångfald och hur olika influenser har format vårt julfirande till vad det är idag. Det blir som ett pussel där bitarna faller på plats och skapar en större förståelse för våra egna traditioner och deras betydelse.

När du vandrar under lyktornas sken och betraktar de vackert bemålade taken, kakelugnarna och takbjälkarna, känner du en känsla av att vara en del av en tidlös historia. Det är som om du går i fotspåren av de generationer som före dig har firat jul i denna stadsdel och att du är en del av något större och mer långvarigt.

Du känner en förväntansfull och varm känsla när nedräkningen till jul pågår hela december. Det är som om du bär med dig en gnista av glädje och förväntan i ditt hjärta under hela vandringen. Att uppleva den unika julstämningen i Gamla stan blir som att sätta en extra guldkant på denna speciella tid på året.

Berättelserna om julaftonen i bondesamhället, där den firades som årets högtidligaste stund, ger dig en känsla av nostalgi och en önskan om att återuppleva den enklare och mer intimt firade julen från förr. Du kan nästan känna doften av julmaten och höra skratten från glada barn när de väntar på tomten.

Missa inte denna glöggvandring som öppnar porten till en magisk jul. Upplev julen genom Gamla stan och låt känslorna av glädje, gemenskap och historia omfamna dig under hela vandringen.

Vår vandring når sitt höjdpunkt nära Trångsund, där vi under medeltida valv samlas för att avsluta upplevelsen med en varm och läcker alkoholfri glögg. Njut av den härliga stämningen och låt smakerna av julkryddor förföra dina sinnen. Vi bjuder givetvis också på tillbehör som söt mandel, saftiga russin, knapriga pepparkakor och nybakade lussebullar, allt för att komplettera din glöggupplevelse på bästa sätt.

Ta med familjen, vänner eller kollegor och dela detta minnesvärda ögonblick tillsammans. Oavsett om du bor i Stockholm eller kommer som besökare, kommer du att älska att lära känna Stockholm på ett nytt och spännande sätt.

Gruppbokning

Är ni en större grupp som vill gå denna vandring? Fyll i vilken dag ni vill gå och hur många ni är så kommer Stefan Maurbakken återkomma inom kort.

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

Mer om jul i Gamla Stan

Gamla Stan är hem för en traditionsrik julmarknad som funnits i nuvarande form sen 1915 och äger rum på Stortorget. Anorna går dock tillbaka ända till 1300-talet då Stortorget var Stockholms naturliga marknadsplats. Här kan du köpa glögg, korv från hela Sverige, hantverk eller hemstickat.

Många stockholmare gillar att promenera i Gamla Stan under julen. Mycket beroende på de vackra juldekorationerna i skyltfönster som lyser upp de mörka gränderna.

Mer om guiden

Upplev Stockholms magi genom den gröna guidens ögon – Din personliga Stockholmsguide för en minnesvärd och spännande stadsexpedition!

Stefan Maurbakken är auktoriserad Stockholmsguide och har läst mycket om Stockholm och historia. Redan som barn var han nyfiken och ville lära mer. Stefan arbetade i många år som guide och reseledare utomlands. Med en kappsäck fylld av erfarenheter och kunskap lägger Stefan idag stor vid värdskap och engagemang.

Stefan blandar storytelling med fakta och anekdoter, på ett lättsamt sätt vis. Du får svar på dina frågor och tips på fler aktiviteter du kan göra i området. Detta har gjort att Stefan är väldigt uppskattad som guide.

Boka här

Information

Adress: Gamla Stan

Pris: 295 kr

Datum:
26 november 2023 - 17:003 december 2023 - 17:0010 december 2023 - 17:0017 december 2023 - 17:00

Vad vill du göra?

Datum