Stadsvandring i Gamla Stan

Guidad stadsvandring och promenad i Gamla stan. Upptäck “nya” gränder och beundra fina 1400-talshus och ståtliga 1600-talspalats. Titta på ankarslut, skvallerspeglar, sättningar och utkragningar. Lyssna till berättelser och anekdoter om stadens historia.

Stockholm nämns först 1252 och var en stad som grundades på denna plats pga tillgången till vatten, lätt att försvara, tillgången till mat (fisk). Detta skriver Birger Jarl utförligt om i betraktelsen av Stockholm. Vi bjuder på denna vandring kuriosa och intressanta fakta kring vår huvudstad.

Gamla-Stans-hemligheter

Händer under stadsvandringen

Beundra statyn av Gustav Vasa i Riddarhusets trädgård, titta på Riddarhusets dekorationer och fascineras av husens sättningar längs Munkbron. Du ser privatpalats och överdådiga dekorationer vid dörrar och portaler. Vad är Gamla stan byggt på? Vad är Gamla stan känt för? Vilka bor i Gamla stan? Lyssna till berättelser från förr och känn historiens vingslag.

Varför ser Stockholms slott ut som det gör, varför byggdes det och varför just där? Gatorna i Gamla stan är smala och har kullersten. De flesta husen i Gamla stan byggdes på 1600- och 1700-talen, men många byggdes ovanpå medeltida grunder. Den äldsta byggnaden här är Storkyrkan från början av 1300-talet. Men Gamla stan är fortfarande en levande stadsdel. Här bor drygt 3000 personer och långt fler arbetar här. Här finns förstås skolor och daghem men bara två affärer som säljer livsmedel och få gröna ytor. Hur många träd hittar du?

Utbudet på restauranger, caféer och butiker är enormt. Ge dig tid att uppleva mer än bara Stortorget och Västerlånggatan. Det är först när du går in i de smala gränderna som du upplever den genuina atmosfären.

Priser & praktisk info

Vandringen tar ca 1h och 10 minuter och är en perfekt vandring för dig som vill förkovra dig vidare i vår Stockholmshistoria. Du kommer få lära dig massor om historia och Gamla stan!

Bokning senast 2h före guidningens starttid.

Priser

Vuxen: 245 kr

Senior: 195 kr

Barn & ungdom: 0 kr

Mer om Gamla Stan

Gamla Stan är en av Europas största och bäst bevarade medeltida stadskärnor. Det var här som Stockholm grundades så tidigt som år 1252. Under flera hundratals år var det i stort sätt bara här staden fanns. De äldsta kända bevarade gatunamnen i Stockholm och Gamla stan är Köpmangatan, omnämnd första gången 1323 och Skomakargatan några år senare. Från 1400-talet finns namn som Stortorget, Kornhamn, Slottsbacken och Järntorget.

Hela Gamla Stan och intilliggande Riddarholmen är som ett levande och promenadvänligt museum fyllt av sevärdheter. Här finns alltid mycket att se och göra, allt från attraktioner, vackra kyrkor (ex. Storkyrkan), restauranger, caféer, barer, shopping och museer (ex. Livrustkammaren) Staden är också populär för den som söker konsthantverk och souvenirer. De smala kullerstensgränderna med hus i olika nyanser har gett Gamla Stan den unika karaktären. Mitt i Gamla Stan ligger Stortorget och är även Stockholms äldsta torg.

Störst av stadsdelens alla attraktioner är Kungliga slottet som dessutom är ett av världens största slott med över 600 rum och det tog nästan 100 år innan den var helt färdigbyggd. Den består egentligen av två halvor, den manliga och den kvinnliga och den är  byggd med ett tema för varje sida vilket förklarar mycket av det man ser längs fasaderna. Slottet består av fem museer och är officiellt residens för Sveriges statschef och det är här som kungen tar emot nya ambassadörer till Sverige. Det är också vid det Kungliga slottets yttre borggård som vaktavlösningen sker varje dag året runt.

Mer om guiden

Stefan Maurbakken är en auktoriserad stockholmsguide och mycket omtyckt bland tidigare kunder. Han har jobbat hela livet inom turistnäringen och har sedan 2011 specialiserat sig på just Stockholm.

Stefan lägger stor vikt att få lugn och trygg upplevelse och väljer med omsorg vilka vägar och stigar ni promenerar. På Stefans turer kan du vara säker på att få uppleva alltifrån Stockholms magiska vyer och sevärdheter till naturnära stråk. Det handlar om att sprida kunskap, hälsa och avkoppling. Stefans vandringar passar alla åldrar och barn får även följa med utan kostnad.

Boka här

Information

Adress: Gamla Stan

Pris: 245 kr

Vad vill du göra?

Datum