Vad händer på Valborg i Stockholm

Vad vill du göra?

Datum

Vad är Valborg?

Valborg är en svensk tradition som firas den 30 april varje år. Firandet är en hyllning till vårens ankomst och har sina rötter i en äldre hednisk tradition som kallades för Valborgsmässoafton.

Under Valborg samlas människor ofta vid eldar och sjunger vårsånger. En av de mest kända sångerna är ”Vintern rasat ut” av Viktor Rydberg. I vissa delar av Sverige anordnas också större offentliga evenemang med tal, konserter och fyrverkerier.

Valborgsmässoafton är också en högtid inom kyrkan, och det finns flera kyrkliga traditioner som är förknippade med dagen. Det kan till exempel handla om att tända ljus och sjunga psalmer i kyrkan.

I stora drag kan man säga att Valborg är en festlig och glädjefylld tradition som markerar övergången från vinter till vår.

Tips på valborgsfirande i Stockholm

I Stockholm finns det många olika sätt att fira Valborg på, och det finns något för alla smaker. Här är några vanliga saker som man kan göra i Stockholm på Valborg:

Fira på Skansen: Skansen är en av Stockholms mest kända sevärdheter, och på Valborg anordnas här en stor fest med konserter, dans och eldar.

Fira på Djurgården: Djurgården är en stor park i centrala Stockholm, och här finns det också möjlighet att fira Valborg med eldar och musik.

Fira på olika nattklubbar: På Valborg är det vanligt att många nattklubbar i Stockholm anordnar speciella evenemang och fester.

Fira hemma eller hos vänner: Många väljer också att fira Valborg hemma eller hos vänner, med grillning, picknick eller andra festligheter.

Det finns alltså många olika sätt att fira Valborg i Stockholm, och det är upp till var och en att hitta sin egen favoritaktivitet.

Anordnar du event på Valborg?

Du ska du vara med och dela allt spännande som händer hos er via Vad händer i Sveriges företagskonto. Via företagskontot kan du publicera allt ni anordnar utan kostnad och har möjlighet att komma med i massor av guider som exempelvis denna. Skapa konto HÄR