Stockholms julbelysning

Allt du behöver veta om Stockholms julbelysning

Många är vi som längtat efter Stockholms vackra julbelysning och nu är det snart dags igen. I denna artikel har vi sammanställt massor av inspiration och info om årets belysning.

När tänds julbelysningen?

På lördag den 12 november kl.15.00 invigs Stockholmsjul i Kungsträdgården. En årlig och uppskattad tradition där många samlas för att välkomna julen till Stockholm City.

För första gången sedan 2019 kan bjuds stockholmare och turister in till en live-invigning på stora scenen i Kungsträdgården. Det blir invigningstal och härlig julmusik som sätter stämningen. Programmet börjar kl.15.00 och vid kl.15.30 tänds julbelysningen samtidigt på över 40 centrala gator och torg i Stockholm. Alla är välkomna att fira in Stockholmsjul tillsammans med arrangören.

Du kommer kunna se julbelysningen fram till tjugondag Knut.

Julbelysning Stockholm (1)

Fotograf: Mikael Sjöberg

Julpromenad

Vi passade på att julpromenera i Stockholm och kolla in belysningen. Var supermysigt och tipset är att smyga in på trevliga barer under rutten och dricka din favoritdrink. Nedan kan du se vår video från promenaden.

Ljuskarta och platser med julbelysning

Precis som tidigare år finns en karta över gator och torg med julbelysning och dekorationer. Kartan är för de som vill uppleva och njuta av Stockholmsjul och finns att hämta på en rad olika platser i Stockholm City samt på hemsidan stockholmsjul.se. Här kan du även ladda ner en karta över all belysning.

Här är alla platser med julbelysning:

Biblioteksgatan
Birger Jarlsgatan
Birger Jarlspassagen
Brunkebergstorg
Bryggargatan
Centralbron
Centralplan
Drottninggatan
Gamla Brogatan
Grev Turegatan
Gustav Adolfs Torg

Hamngatan
Humlegårdsgatan
Hötorget
Jakobsbergsgatan
Järnvägsparken
Klarabergsgatan
Klarabergsviadukten
Kungsgatan
Kungsträdgården
Lästmakargatan
Malmskillnadsgatan

Malmskillnadsgatan & Soltrappan
Mäster Samuelsgatan
Norrbro
Norrlandsgatan
Norrmalmstorg
Nybroplan
Regeringsgatan
Riksbron
Sergelgatan
Smålandsgatan

Smålandstorget
Strömbron
Strömgatan
Strömkajen
Strömparterren
Stureplan
Sveavägen
Tegelbacken
Vasagatan
Vasaplan

Julbelysningen kommer vara släckt nattetid

Med hänsyn till rådande omständigheter kommer julbelysningen begränsas något genom att vara släckt nattetid vardagar vilket ger en 30-procentig energibesparing. Julbelysningen är mycket viktig för besökarnas trivsel och trygghetsupplevelse i Stockholm City.

Projektet Stockholmsjul stöder Stockholms julturism

Stockholmsjul är ett samverkansprojekt mellan City i Samverkan, Stockholms stad och fastighetsägarna som startades 2011 för att utveckla julbelysningen i Stockholm City. I vintermörkret har julbelysningen en viktig funktion för att skapa trivsel, trygghet och en kommersiell dragningskraft för verksamheter i Stockholms stadskärna. Idag är det ett av Europas mest sammanhållna julbelysningsprojekt med över 40 dekorerade gator och torg. Tack vare gemensamma satsningar skapar vi en modern jul med tradition och bygger tillsammans Stockholm som juldestination ännu starkare.

Vad vill du göra?

Datum