Gamla och södra Djurgården

En stadsvandring till gamla och södra Djurgårdsstaden, på kungliga Djurgården, en grön oas mitt i Stockholm. 

Höjdpunkter

  • Klappa hunden Sickis
  • Upptäck Wicanderska villans vidunderliga utsmyckningar
  • Promenera på Djurgårdens vackraste gata – Breda gatan

Priser


Vuxen: 245 kr 

Senior: 195 kr 

Barn & ungdom i sällskap med fullt betalande vuxen: 0 kr

 

Detta ingår: 90 minuters guidad stadsvandring utomhus, vandringen avslutas i höjd med Mariakyrkan. 

Tillgänglighet: Asfalt och grus och sten. Många trappor. Möjlighet att ta sig fram med barnvagn och cykel. 

Hundar: Snälla hundar i koppel är välkomna.

 

Gruppbokning

Är ni en större grupp (minst 10 personer) som vill gå denna vandring? Fyll i vilken dag ni vill gå och hur många ni är så kommer Stefan Maurbakken återkomma inom kort.

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

 

Händer under stadsvandringen

Gårdshunden Sickis och en dold kyrkogård

Vid Nordiska museet möter du gårdshunden Sickis som berättar om Arthur, Sofi och Gunnar. På höjden ovanför ligger väl dolt en liten kyrkogård – Galärvarvskyrkogården närmare bestämt präglas starkt av örlogslivet.

Blå porten

Ett stenkast bort låg värdshuset Blå porten, som serverade de mest gudomliga måltider. Byggnaden såldes sedan till en korkhandlare vid namn Wicander.

Den forna soptippen och Djurgårdsvarvet

Du ser några av byggnaderna från 1897 års utställningen samt den Gröna Lunden, den forna soptippen som tysken Jacob Schultheis förvandlade till ett tivoli 1883. Promenaden går vidare längs Långa gatan och Breda gatan innan den slingrar sig ner till det mysiga och genuina gamla Djurgårdsvarvet. Kanske stannar du kvar här för en fikastund?

 

Södra Djurgården

Djurgården eller södra Djurgården är en ö och en del av den Kungliga nationalstadsparken, i gamla dar var namnet Valdemarsön. Djurgården är känd för sina många sevärdheter och för sin natur med många gamla ekar. Stadsbebyggelse finns i den sydvästra delen: Djurgårdsstaden och Beckholmen. I övrigt består Djurgården av parkområden med ett flertal museer, kulturhistorisk intressanta villor, ambassader och andra institutioner. En stor del av ön Djurgården upptas av friluftsmuseet Skansen och nöjesparken Gröna Lund. Södra Djurgården har utnämnts till riksintresse för kulturmiljövården. 

 

Mer om guiden

Stefan Maurbakken är auktoriserad Stockholmsguide och har läst mycket om Stockholm och historia. Redan som barn var han nyfiken och ville lära mer. Stefan arbetade i många år som guide och reseledare utomlands. Med en kappsäck fylld av erfarenheter och kunskap lägger Stefan idag stor vid värdskap och engagemang. 

Kom i tid, Stefan börjar stadsvandringen på utsatt tid. Att du får en lugn,  trygg och harmonisk upplevelse är viktigt för Stefan. Hur lång är vandringen, hur går vi och var slutar vi? Grundläggande basinformation och sen kör vi igång.  

Stefan väljer med omsorg vägar och stigar som erbjuder något mer – kanske en vy, en gatstump eller ett hus du inte sett förut. Det ska ge glädje att stadsvandra med en kunnig guide. Du får motion, upplever vackra vyer och lyssnar på intressanta historier från förr.

Stefan blandar storytelling med fakta och anekdoter, på ett lättsamt sätt vis. Du får svar på dina frågor och tips på fler aktiviteter du kan göra i området. Detta har gjort att Stefan är väldigt uppskattad som guide. 

Stefan sprider kunskap och passion om Stockholm och vandringarna passar alla åldrar. Barn som följer med en vuxen betalar ingenting.

Boka här

Information

Adress: Royal Djurgården, Visitor Center

Boka: Boka nu

Pris: 245 kr

Datum:
23 augusti 2023 - 17:007 november 2023 - 14:30

Vad vill du göra?

Datum