Kring Katarina kyrka – en höjdarstadsvandring

Häng med på en underhållande stadsvandring med den välkände Söderguiden Peter Frisk. Den populära turen “Kring Katarina kyrka” tar er till fantastiska utsikter med en intressant och spännande historia.

Om stadsvandringen

Turen inleds vid den lilla charmiga Mariagränd varvid vi tar oss upp på Katarinaberget. På vägen får vi se och höra om bl.a. Bellmanshuset, nöjesetablissemanget Mosebacke & Södra Teatern, inledningen av Strindbergs Röda Rummet, om Lisbeth Salanders supervåning, de brasilianska tvillingarna med sin stora muralmålning, häxjakt, kyrkan och kyrkogården, Söders minsta hus, Cornelisparken och mycket mer.

Peter berättar om kända författare och andra originella figurer som befolkat berget genom tiderna. Turen avslutas på Fjällgatan med sin bedårande utsikt över huvudstaden där den store stockholmsskildraren Per Anders Fogelström bodde under många år.

En bättre tur på Söder är svår att finna.

Kring Katarina kyrka

Priser
Vuxen: 200 kr
Barn & ungdom: 100 kr

Mer om Katarina Kyrka

Katarina Kyrka är en församlingskyrka beläget vid Högbergsgatan på Södermalm. Namnet Katarina har den fått efter prinsessan Katarina som var mor till Karl X Gustav. Kyrkan stod klar år 1695 och har drabbats av två bränder genom tiderna, där den första branden förstörde kyrkan år 1723 och den senaste branden skedde år 1990. Efter branden återinvigdes kyrkan år 1995. Det ursprungliga mekaniska urverket från 1800-talets början förstördes vid den senaste branden och ersattes av fyra elektriska urverk vid återuppbyggnaden, ett för varje klocka. Urverken är anslutna till atomuret i Frankfurt via GPS och därför mycket exakta och närmast underhållsfria. Kända personer som är begravda på Katarina kyrkogård är bla. Anna Lindh, Lars Wivallius och Cornelis Vreeswijk.

Mer om Södermalm

Södermalm är en av Stockholms mest centrala stadsdelar med mycket liv, vacker arkitektur, intressant kultur, spännande barer och några av de bästa restaurangerna. Södermalm är helt omgivet av vatten och bjuder på många vackra utsiktsplatser och passar perfekt för en stadsvandring. Titta ut över Riddarfjärden och stadens centralaste delar. Har du tid över och gillar konst så är ett besök på Fotografiska Museet. Museet är en av världens största samlingsplatser för fotokonst och är ett av de mest populära turistmålen i Stockholm. Mosebacke är värt ett besök om du gillar musik och teater. Här erbjuds föreställningar i form av teaterpjäser, standups och konserter. Du tar dig lätt runt på Södermalm och det är gångavstånd mellan flera av stadsdelens höjdpunkter och sevärdheter. Det går utmärkt att åka både tunnelbana och buss runt Södermalm och ut till andra delar av Stockholm. Besök sl.se för tid och avgångar.

Mer om guiden

Peter Frisk har arbetat som egen gatuguide och föreläst i över 20 år och är en välbekant karaktär på framförallt Södermalms gator. Hans stora intressen är Stockholm, dryck, konst, historia, litteratur, ekonomisk historia och samtiden. Peter delar med sig av sina kunskaper i underhållande och informativa möten och vandringar längs stadens gator. Peter har även en Fil. kand. i historia från Stockholms universitet.

Boka här

Information

Adress: Mötesplats fås vid bokning

Pris: 200 kr

Datum:
7 augusti 2022 - 11:00

Vad vill du göra?

Datum