Kungsträdgårdens historia (1)

Kungsträdgårdens historia

Kungsträdgården är en park som ligger mitt i centrala Stockholm. Parken är en av Stockholms mest välbesökta platser, och är särskilt populär under sommaren då parken blomstrar med grönska och blommor. Men Kungsträdgården har en lång och intressant historia som sträcker sig långt bak i tiden.

Togs över av kungen

Under medeltiden var Kungsträdgården ett klosterträdgård för franciskanermunkarna. Efter reformationen tog kungen över trädgården och den användes som en kunglig trädgård, där kungen odlade grönsaker och frukt. På 1600-talet började man anlägga parken som vi känner den idag, med vackra trädgårdsanläggningar och promenadvägar.

Under 1700-talet och början av 1800-talet användes parken som en plats för offentliga evenemang, som till exempel konserter och baler. Kungsträdgården var en populär mötesplats för Stockholms befolkning, och var också en plats där politiska möten och demonstrationer hölls.

Under 1800-talet utökades Kungsträdgården och flera byggnader uppfördes i parken. Bland annat byggdes Kungliga Operan, Nationalmuseum och Arvfurstens palats.

En populär mötesplats även i nutid

Under 1900-talet har Kungsträdgården fortsatt att vara en populär plats för Stockholms befolkning. Under sommaren används parken ofta för olika festivaler och evenemang, medan den under vintern omvandlas till en vacker vinterlandskap där man kan åka skridskor och njuta av den kalla årstiden.

Idag är Kungsträdgården en viktig del av Stockholms kulturarv och en viktig mötesplats för stockholmarna. Parken är fortfarande en plats för offentliga evenemang och politiska demonstrationer, men är också en plats där man kan njuta av en picknick på sommaren eller en mysig vinterdag med skridskor på fötterna.

Vill du lära dig om Kungsträdgårdens historia? Stadsguiden Peter Frisk har en intressant stadsvandring om Kungsträdgårdens historia

Vad vill du göra?

Datum