Lieslåtter på Djurgårdens ängar, en heldagskurs med lie- och hässjeteknik

En heldagskurs på en sommaräng på Djurgården, med kulturarv, ängsväxter, slåtter och sommarkänsla. Tillsammans med landskapsvårdarna Veronica Holm, Veronicka Holm Landskapsvård, och Catharina Österman, Slåtterblomma Naturvård, lär vi oss traditionell slåtter. Vi går igenom tekniken för att slå på ett effektivt och ergonomiskt bra sätt. Veronica och Catharina lär oss grunder om olika blad, orv och hur man ställer in dessa efter olika förutsättningar och även hur man knackar bladet på lien.

Under dagen får du även lära dig om Djurgårdslandskapets historia och biologiska mångfald, och att vårda kulturlandskap med traditionella metoder.

Under kursen kommer vi att att bygga en hässja. Att torka och bevara höet i hässjor är en gammal teknik för att lagra vinterfoder åt djuren. Med gamla hässjemetoder klarar höet även en regnig sommar. Du får lära dig att hässja höet.

Den traditionella slåttern med lie, som är ett skärande redskap, gynnar ängsväxterna genom att snittytan på växterna efterliknar djurens betande. Slåtter med lie är också optimalt ur miljösynpunkt då inga fossila bränslen krävs och att marken inte skadas som vid användande av tyngre maskiner. Vid slåtter med lie läggs gräset automatiskt i fina strängar, som sedan lätt kan samlas upp. Sedan transporteras gräset bort för att undvika näringstillförsel, eftersom de traditionella ängsväxterna trivs och gynnas i näringsfattig miljö. Slåttern gynnar ängsväxterna, och vi får fina livsmiljöer för fjärilar, pollinerare och andra spännande insekter!
Ekologisk lunch och -eftermiddagsfika serveras på riktigt porslin, vid ängen.
Dagen inleds med en guidad tur i Djurgårdslandskapet med Djurgårdsguide och idéhistoriker Jenny Rosen, som tar oss till platsen för slåttern.

Deltagare: Vi har max 10 personer på denna kurs, för att du som bokar ska få en så personlig upplevelse som möjligt, och vi ska kunna hålla avstånden på ängen.
Vid färre än 6 bokningar kan evenemanget behöva flyttas eller ställas in.

Klädsel: Heltäckande och sköna arbetskläder efter väder.

Material: Lie finns att låna! Om du vill får du gärna ta med egen lie.

Mötesplats: En passande plats på Djurgården, som fungerar bäst just denna sommar, kommer att tilldelas oss utav Djurgårdsförvaltningen. Plats meddelas kursdeltagarna i god tid före evenemanget. Vi möts kl 10 vid en smidig mötesplats, och guidas sedan till ängen med några stopp för guidning i kulturlandskapet. Där möter Veronica Holm och Catharina Österman oss vid klockan ett för att leda vår inspirerande sommardag.

Sista bokningsdag: 1 augusti.
Ange eventuella allergier eller matpreferenser när du bokar.

Paketpris: 1 500 kr per person (1 415 kr exkl. moms).

Boka här
Taggar:AugustiDjurgårdenKurserSommarStockholm

Information

Adress: Djurgården

Pris: 1 500 kr

Datum:
8 augusti 2020 - 09:00

Vad vill du göra?

Datum