Vad händer i Stockholm

Margiela, åren med Hermès – Artipelag – Biljetten gäller hela dagen

Artipelag ägnar höst- och vintersäsongen åt en tillbakablick mot ett av modevärldens mest uppmärksammade samarbeten – det mellan den banbrytande belgiske modeskaparen Martin Margiela och det parisiska modehuset Hermès.

Mellan åren 1997 och 2003 var Martin Margiela anlitad av Jean-Louis Dumas, VD för Hermès, för att leda arbetet med det franska modehusets prêt-à-porter-kollektioner för kvinnor. Samarbetet visade sig bli en av modehistoriens mest spännande bedrifter och presenteras nu i utställningen Margiela – Åren med Hermès.

Martin Margiela startade 1988 sitt eget modehus Maison Martin Margiela. Den tillbakadragne och mystiske designern visade sig snart vara själva antitesen till en klassisk kändisdesigner. Hans utgångspunkt är en dekonstruktion av modets traditionella föreställningar till förmån för en mer konstnärlig framtoning, vilket har etablerat honom som en av modevärldens mest avantgardistiska företrädare. Kanske skulle man kunna tro att samarbetet mellan Margiela och Hermès var oväntat, men Margiela visade sig vara en mästerlig uttolkare av Hermès DNA.

Hans utgångspunkt var den naturliga och mogna kvinnan, snarare än modevärldens eviga ungdomsideal. Margiela klädde modellerna i genuina material, med den klassiska sömnadens konst för att artikulera de individuella stilarnas arkitektur. Resultatet blev en spännande hybrid mellan Margielas ikonoklasm och Hermès tidlösa kvalitet. Margiela – Åren med Hermès skapades 2017 av curatorn Kaat Debo och Martin Margiela för MoMu (ModeMuseum Antwerpen). På Artipelag presenteras kreationer från Martin Margielas eget varumärke i dialog med de arbeten han utförde för Hermès.

Utställningen inkluderar fler än hundra outfits, fotografier och kortfilmer i ett sammanhang där Hermès typiska färg orange samspelar med Maison Martin Margielas vita. På detta sätt förklaras den kreativa process som sömlöst navigerar mellan de båda modehusen och deras respektive identiteter. Margiela – Åren med Hermès pågår mellan den 26 oktober 2018 och den 10 mars 2019.