Renat och Reimersholme – en stadsvandring

Renat och Reimersholme – en stadsvandring från Skinnarviksberget via malmgårdar och skön natur. Räkneholmen eller Reimersholme som ön heter idag var under lång tid ett sommarparadis med eleganta malmgårdar. Hit flyttade industrier och senare även L.O Smith och Absolut Rent Brännvin.

Reimersholme stadsvandring

Stadsvandring på Södermalm

En stadsvandring på Södermalm från Skinnarviksringens intressanta fastigheter och kvarteret Marmor – Stockholms första och största bostadsrättsföreningar. Du kommer få se Kristinehovs malmgård med sin spännande historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1600-talet. Högalidskyrkans första ritningar lär ha haft både konstnärliga och konstruktiva brister. Men Ivar Tengbom lyckades här att skapa sitt mästerverk. Ur vissa vinklar kan det verka som det ena tornet är högre än det andra, trots att de är lika höga. Du fortsätter mot Räkningsholmen och Anders Reimers malmgård.

Vi avslutar stadsvandringen i höjd med “Åttingen”, en cistern från fabrikstiden, här får du berättelsen om Brännnvinskungen L.O Smiths fascinerande liv och hans två brännvinskrig. Med många bilder från förr.

Du vill inte missa denna stadsvandring!

Priser
Vuxen: 200 kr
Senior: 150 kr
Barn & ungdom: Gratis

Gruppbokning

Är ni en större grupp som vill boka denna tur en specifik dag? Fyll i formuläret nedan med info om dag och tid ni vill gå.

Priser
Upp till 20 personer: 2600 kr ex moms
Upp till 40 personer: 5200 kr ex moms

Ingår: Auktoriserad guide 1 h 30 min.

* detta är en preliminärbokning. Leverantören kommer kort efter du skickat in formuläret bekräfta din bokning.


Mer om guiden

Stefan Maurbakken är en auktoriserad stockholmsguide och mycket omtyckt bland tidigare kunder. Han har jobbat hela livet inom turistnäringen och har sedan 2011 specialiserat sig på just Stockholm. 

Stefan lägger stor vikt att få lugn och trygg upplevelse och väljer med omsorg vilka vägar och stigar ni promenerar. På Stefans turer kan du vara säker på att få uppleva alltifrån Stockholms magiska vyer och sevärdheter till naturnära stråk. Det handlar om att sprida kunskap, hälsa och avkoppling. Stefans vandringar passar alla åldrar och barn får även följa med utan kostnad.

Reimersholme

Reimersholme ligger vid Långholmskanalen och Liljeholmsviken och är en stadsdel som hör till Stockholms innerstad. Trots sitt läge nära Hornstull på Södermalm var ön ursprungligen en del av Brännkyrka socken och ingick i municipalsamhället Liljeholmen mellan åren 1898–1912. Reimersholme var ända fram till 1957 en del av Brännkyrka församling innan ön kom att tillhöra Högalids församling. Ön hette tidigare Räkneholmen, men den 24 juni 1798 fick den sitt nuvarande namn som är uppkallad efter hattmakaren och rådmannen Anders Reimers (1727–1816). Anders Reimers ägde gården på öns östra sida, Reimers malmgård, som uppfördes på hans initiativ på 1780-talet. Den första bebyggelsen låg på öns västra sida och var på 1750-talet ett litet boställe för fängelseprästen på Långholmens fängelse som ligger i närheten.

De första bostäderna kom till på slutet av 1880-talet och var då arbetarbostäder för de som jobbade på ön, för på 1860-talet uppfördes nämligen en yllefabrik här, Stockholms Yllefabrik, där bland annat fångar från Långholmsfängelset fick arbeta. Textilfabriken gick i konkurs 1934 och i lokalerna började man med sprittillverkning. Denna rena sprit ligger till grund för Absolut vodka. År 1917 blev all sprittillverkning förstatligad och Vin och Spritcentralen tog över. Verksamheten upphörde på Reimersholme år 1978 och flyttade då ut till Årstadal, strax söder om stan och i samband med det revs även byggnaderna. Idag är det tusentals personer som bor på “Reimers” och ön är även ett populärt promenadstråk sommartid.

Boka här

Information

Adress: Reimersholme

Pris: 200 kr

Vad vill du göra?

Datum