Sápmi Indigenous Film Festival – Dellie Maa – Dearna / Stuehkie 2021

Festivalen visar urfolksproducerade filmer från Australien, Grönland och Sápmi på två platser, Tärnaby och Stockholm, fredagen 26 och lördagen 27 november.

Festivalen har gemensamma programevenemang som introduktioner och samtal över nätet. I Stockholm är platsen Årsta Folkets Hus i dess moderna biosalong Mälaren, medlem av biografnätverket Europa Cinemas.

Samarbetspartner i år är australiska ambassaden. För kommande år är visionen att visa urfolksfilmer producerade av urfolk från fler länder.

Hela programmet finns på Sameföreningen i Stockholms webbplats

Evenemanget stöds av Sametingets Kulturnämnd, Svenska Filminstitutet och Australiens ambassad i Stockholm.

Biljettlänk till alla filmpass (Tickster)

Programmet med direktlänkar till Sameföreningen i Stockholms webbplats

Servant or Slave – 26 november, 17:15 (Introduktion av festivalen. Filmen är 60 minuter)

En samisk sanningskommission är på väg att bildas på svenska sidan av Sápmi. Kommer den att resultera i kompensation för av Sverige begångna oförrätter mot samerna på svensk sida av Sápmi? Denna dokumentärfilm är ett aboriginskt perspektiv på en oförrätt som ännu inte har kompenserats av Australien.
Eatnameamet – Our Silent Struggle – 26 november, 19:00

Suvi Wests film om den samiska kampen på finska sidan av Sápmi om inflytande över nyttjandet av naturresurser på traditionella områden. Brännande aktuellt också på svenska sidan av Sápmi. Textad till svenska.
Aboriginska kortfilmer – 27 november, 14:00

Fem kortfilmer av aboriginska regissörer som är oerhört grafiska där handling och dialog förstås utan svensk textning. I bland förekommer engelsk textning av aboriginsk dialog, när språket inte är engelska.
Samiska kortfilmer – 27 november, 16:00
De samiska kortfilmerna är producerade av filmteam vars ledande medlemmar huvudsakligen har sitt ursprung från något av de tio kända ursprungliga samiska språkområdena i Sápmi.Sápmi har idag en utbredning, genom renskötselrättens gränser, i mellersta och norra delarna av Sverige och Norge, Lappland i Finland och Kolahalvön i Ryssland. Historiskt och idag har det samiska folket haft och har större utbredning än så. Stuehkie, Stockholms stad och region, är medlemmar i samiska förvaltningsområdet för språk och kultur.

Samson & Delilah – 27 november, 17:00


En prisad film som visats på filmfestivaler över hela världen, inklusive Göteborgs filmfestival. Tål att visas igen. Livet är inte alltid rättvist, men kärleken dömer aldrig.


<Grönlands komplexa relation med Danmark visualiserad i film. Skall exploatering av naturresurser vara vägen ut ur kolonialt beroende av Danmark?

Boka här
Taggar:ÅrstaFestivalFilmFilmfestivalHelgenHöstNovemberSamerSöderortStockholmVeckanVinter

Information

Boka: Biljetter hos Tickster

Pris: 50 - 90 kr

Datum:
26 november 2021 - 17:0027 november 2021 - 14:00

Vad vill du göra?

Datum