Vad händer i Stockholm

Sköntorp och Årstafrun

Sköntorp och Årstafrun

Vår vandring börjar i Tallskogen vid Sköntorp. Sköntorp brann tyvärr ner den 16 november 1996, men fruktträden som tillhörde torpet står fortfarande kvar. Inte långt från den gulmålade stugan låg en röd lada. Utsikten ner över Årstaviken lär ha varit betagande. Men vattnet var inte rent. Det kallades länge för Årstapilsner på grund av färgen.

Fartygen M/S Vindemia, M/S Vinia och M/S Vinlandia körde skytteltrafik till vindistrikten i bland annat Frankrike. Under bronsåldern (1500-500 f.kr) var Årstaviken, Årstafältet och Enskedefältet en havsvik, vattenytan låg då 15 meter över dagens havsnivå. Stockholms stadsmuseum har undersökt gravfälten och visst har man gjort fynd.

Årsta gård var en storgård fram till sent 1800-tal och jordbruk bedrevs på gården fram till 1940-talet. Märta Helena Reenstierna, även kallad Årstafrun, bodde på gården från 1775 och fram till 1841. I sin dagbok berättar hon om det dagliga livet i Stockholm vid denna tid.
Vandringen är cirka 4,5 kilometer lång. Tyvärr kommer vi inte in på Årstagården idag på grund av att det är en privatskola, men det hindrar oss inte att prata om gården och dem som bodde där. Följ med på en spännande kulturell resa i sagolikt vacker natur.

Ingår: Auktoriserad guide i 1 h 30 min.
Mötesplats: Busshållplatsen Sköntorp, Årsta.

Bokning via GUGO – Get Up Get Out innan turen.

Pris:
175 SEK /VUXEN
150 SEK /SENIOR
100 SEK /BARN (6 – 15 år)
0 SEK/ BARN (0-5 år)