Svävarsafari i Stockholms skärgård

Följ med på svävarsafari i Stockholms skärgård. Svävaren väntar vid Åsättra brygga på Ljusterö.

Information om turen

Innan du stiger in i den lilla kabinen förklarar kaptenen hur svävaren fungerar och svarar på eventuella frågor. När alla är ombord startas motorerna och ni glider ut över isen. Efter ca 20 minuter gör ni ett stopp ute på isen någonstans. Ni stiger ur och kanske borrar ni ett hål i isen för att ta reda på dess tjocklek, vilken i och för sig inte spelar någon roll för svävaren. Det är en udda känsla att stå ”på vattnet” långt ut från land!

Turen går vidare och efter en stund är det dags för fikastopp. Ni bjuds på varm dryck och fikabröd innan det är dags att vända tillbaka över skärgårdsisarna. Välkommen att prova på svävarsafari i Stockholms skärgård!

Pris: 1195 kr

Fakta om svävare
En svävare bärs upp av ett övertryck mellan svävarens botten och underlaget, som kan vara is, snö, vatten, dy, sand, gräs, asfalt eller dylikt. Underlaget måste vara relativt jämnt. Övertrycket uppstår genom att luft blåses ned under skrovet med en stor fläkt. För att hålla luften kvar under skrovet och för att öka markfrigången, finns en kjol som “fångar” en luftkudde under svävaren som den sedan rider på.

Luft blåses hela tiden ned under skrovet och överskottsluften läcker ut under kjolarna, det innebär att friktionen mellan svävaren och underlaget blir minimal och svävaren når hög fart med låg motoreffekt. Kraften framåt alstras av en fläkt på ca 1 m i diameter och styrningen sker med roder i luftströmmen bakom fläkten.

Hitta till Åsättra brygga

Ljusterö ligger i mitten av Stockholms Skärgård med fjärden Saxaren framför sig. Från Stockholm tar det ca 1 timme med bil. Vill man åka över till Ljusterö med bil så går det bra med bilfärjan från Östanå, som dessutom är avgiftsfri. Färjan tar ca 7 minuter och går frekvent. För mer information besök trafikverket.se. Med Waxholmsbolaget går det båttrafik till och från Åsättra under hela året. Tänk på att trafiken inte går lika ofta året runt, så titta alltid i tidtabellen innan du ska resa.  Det finns parkering i närheten av bryggan. Åker du kommunalt kommer du till bryggan med busslinje 626 som bland annat går från från Danderyds sjukhus. Hållplatsen heter Åsättra brygga.

Boka här

Information

Adress: Åsättra

Pris: 1195 kr

Vad vill du göra?

Datum