Svävarsafari i Stockholms skärgård

Svävaren väntar vid Åsättra brygga på Ljusterö. Innan du stiger in i den lilla kabinen förklarar kaptenen hur svävaren fungerar och svarar på eventuella frågor. När alla är ombord startas motorerna och ni glider ut över isen. Efter ca 20 minuter gör ni ett stopp ute på  isen någonstans. Ni stiger ur och kanske borrar ni ett hål i isen för att ta reda på dess tjocklek, vilken i och för sig inte spelar någon roll för svävaren. Den är en udda känsla att stå ”på vattnet” långt ut från land!

Turen går vidare och efter en stund är det dags för fikastopp. Ni bjuds på varm dryck och fikabröd innan det är dags att vända tillbaka över skärgårdsisarna.

Fakta om svävare:
En svävare bärs upp av ett övertryck mellan svävarens botten och underlaget, som kan vara is, snö, vatten, dy, sand, gräs, asfalt el. dyl. Underlaget måste vara relativt jämnt. Övertrycket uppstår genom att luft blåses ned under skrovet med en stor fläkt. För att hålla luften kvar under skrovet och för att öka markfrigången, finns en kjol som “fångar” en luftkudde under svävaren som den sedan rider på.

Luft blåses hela tiden ned under skrovet och överskottsluften läcker ut under kjolarna, det innebär att friktionen mellan svävaren och underlaget blir minimal och svävaren når hög fart med låg motoreffekt. Kraften framåt alstras av en fläkt på ca 1 m i diameter och styrningen sker med roder i luftströmmen bakom fläkten.

Boka här
Taggar:AktiviteterLjusturöNaturupplevelserSkärgårdSommarStockholmStockholms skärgårdSvävareUpplevelsepresenterUpplevelser

Information

Adress: Åsättra

Pris: 1195 kr

Vad vill du göra?

Datum