Julbord i Stockholm

Nya julbord

Det finns tyvärr inga evenemang.

Julbord med övernattning

Det finns tyvärr inga evenemang.

Julbordskryssning

Det finns tyvärr inga evenemang.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om julbord i Stockholm

Så fort november och december närmar sig börjar det bokas julmåltider i högsta hugg. Snittet bland stockholmare är att hinna med ett par julbord per säsong. Ett med jobbet, minst ett med familjen och kanske hinner man med ett till med vänner.

Stockholms restauranger satsar väldigt hårt på att erbjuda det bästa julbordet och det många olika varianter i och runt Stockholm. Givetvis hittar du den traditionella julmaten som gärna ska avnjutas i traditionella miljöer, kanske i Gamla Stan eller något anrikt slott bara för att förgylla upplevelsen? Men du hittar även julbord med föreställningar av populära artister, så kallade julshower. Kanske är dock det mest intressanta att testa julmat med inspiration från andra delar av världen? Man bestämmer helt enkelt själv vilken typ man gillar. Om man har svårt att bestämma så kan man boka in fler julbord under samma säsong, det gör nämligen de flesta.

Kuriosa om julbord

Förutom Sverige så är julbordet populärt bland finnar och själva måltiden har sitt ursprung ända tillbaka till vikingatiden och deras ”midvinterblot”. Rätterna idag skiljer sig dock en hel del förutom några undantag som följt med, dessa är dopp i grytan, lutfisk och julkorv. Gällande julmaten så var det faktiskt inte förrän 1970-talet som köttbullen tog sin plats på julbordet, den som idag har kanske den självklaraste platsen.

Det julbordet vi känner idag slog inte igenom förrän början av 1900-talet och det var tack vare konserveringstekniken som julmaten började utvecklas mot det som vi är vana med idag. Konserveringstekniken gjorde att man kunde använda ännu fler produkter vid serveringar. En annan kuriosa kring maten är att julskinkan ansågs för fin för julbordet under tidigare år, så man serverades ofta grishuvudet istället.

Arrangerar du julbord?

Då ska du skapa ett företagskonto och börja publicera allt spännande ditt företag arrangerar. Du skapar enkelt och gratis ett konto HÄR