Stockholms historia

Hitta spännande och intressanta aktiviteter och evenemang om Stockholms historia.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Stockholms historia

Stockholms historia stäcker sig tillbaka nästan tusen år och mycket lever kvar än idag i form av byggnader, statyer och personer som för vidare berättelser som utspelat sig i staden. Varje åt arrangeras tusentals stadsvandringar som berättar om mord, spöken, alkohol, musik, krig och annat spännande som utspelat sig i Stockholm. Ibland kan du även kombinera historierna med något gott att äta eller dricka.

Många förknippar stadens historia med Gamla Stan men Södermalm, Djurgården, Vasastan och andra delar av Stockholm har också spännande historier att berätta.

Kort om stadens historia

De första skrifterna som tar upp Stockholm härstammar från 1187 och enligt den så grundades stan till följd av härjningen av Sigtuna som var dåtidens huvudstad i riket som senare ska bli känt som Sverige. Enligt andra skrifter så grundades stan av Birger Jarl i början på 1200-talet. Stockholm skulle bli ett svårforcerat hinder för fientliga krigsflottor som ville ta sin i de centrala delarna av riket via Mälaren. Tack vare landhöjningen så blev det mer eller mindre omöjligt att ta sig in i Mälaren via Stockholm. Staden har flera våldsamma händelser som lever kvar än idag, slaget vid Brunkeberg och Stockholms blodbad är de två kanske kändaste händelserna.

Anordnar du historiska event och aktiviteter?

Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt och gratis dela allt intressant som du anordnar och få hjälp att hitta nya kunder. Läs mer och skapa konto HÄR