Upptäck Stockholms historia

Hitta spännande och intressanta aktiviteter och evenemang om Stockholmd historia,

Tips på stadsvandringar

Gå på vandringar med erfarna guider som berättar om händelser och livsöden från historien.

Spökvandringar

Upptäck Stockholms spöken som härstammar från stans historia. Vandra genom Gamla Stans trånga gränder och lär dig mer om intressanta karaktärer och berättelser.

Läs mer

Kraftfulla kvinnor

Lyssna till berättelserna om Stockholms starka kvinnor som kämpat för rösträtt och vunnit många slag i samhällsutvecklingen.

Läs mer

Trubadurer & brännvin

Upptäck spännande berättelser och karaktärer som förknippas med Djurgården under en trevlig rundvandring.

Läs mer

Ölvandring

Upptäck Gamla Stans gamla krogar, provsmaka nya spännande ölsorter och lyssna till historier och berättelser.

Läs mer

Stadsvandringar

Vandra i Gamla Stans smala gränder och andra historiskt intressanta platser. Hör historier och berättelser från stadens förflutna.

Läs mer

Mordvandring

Vandra runt i Gamla Stan och lyssna till spännande mordhistorier som utspelat sig i Stockholm.

Läs mer

Sup & samlevnad

Häng med på en vandring på Södermalm och hör historier från en tid då avrättningar och brännvin var en naturlig del av livet i Stockholm.

Läs mer

Mer om Stockholms historia

Stockholms historia stäcker sig tillbaka nästan tusen år och mycket lever kvar än idag i form av byggnader, statyer och personer som för vidare berättelser som utspelat sig i staden. Varje åt arrangeras tusentals stadsvandringar som berättar om mord, spöken, alkohol, musik, krig och annat spännande som utspelat sig i Stockholm. Ibland kan du även kombinera historierna med något gott att äta eller dricka.

Många förknippar stadens historia med Gamla Stan men Södermalm, Djurgården, Vasastan och andra delar av Stockholm har också spännande historier att berätta.

Kort om stadens historia

De första skrifterna som tar upp Stockholm härstammar från 1187 och enligt den så grundades stan till följd av härjningen av Sigtuna som var dåtidens huvudstad i riket som senare ska bli känt som Sverige. Enligt andra skrifter så grundades stan av Birger Jarl i början på 1200-talet. Stockholm skulle bli ett svårforcerat hinder för fientliga krigsflottor som ville ta sin i de centrala delarna av riket via Mälaren. Tack vare landhöjningen så blev det mer eller mindre omöjligt att ta sig in i Mälaren via Stockholm. Staden har flera våldsamma händelser som lever kvar än idag, slaget vid Brunkeberg och Stockholms blodbad är de två kanske kändaste händelserna.