Bland gråmunkar och klarissor på Riddarholmen

En stadsvandring med nakna gråbrödrafötter, klarissors vårdande och en gotisk kyrka med 15 svenska monarker begravda. Riddarholmen är Stockholms mest fascinerande plats med massor av historier att berätta. Stefan Maurbakken, den gröna guiden, tar med dig på en tidsresa tillbaka till dåtidens Stockholm.

Riddarholmen Stefan Maurbakken

Höjdpunkter

– Riddarholmen om någon plats i Stockholm bjuder på gammal historia – här bräkte getter och deras kid.

– Hör om Franciskaner munkarnas klosterliv på ön.

– Beundra vackra adelspalats.

Aktuella datum och tider

 

2023-10-17 16:00

2023-11-15 14:00

2023-12-13 13:30

Priser

Vuxen: 245 kr 

Senior: 195 kr 

Barn & ungdom i sällskap med fullt betalande vuxen: 0 kr

Detta ingår: 90 minuters guidad stadsvandring utomhus

Tillgänglighet: Vi vandrar på asfalt, grus och sten. Vandringen har få trappor, och det går bra att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol.

Hundar: Snälla hundar i koppel är välkomna.

Gruppbokning

Är ni en större grupp (minst 10 personer) som vill gå denna vandring? Fyll i vilken dag ni vill gå och hur många ni är så kommer Stefan Maurbakken återkomma inom kort.

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

Händer under stadsvandringen

När du hör att Riddarholmen en gång var en kal klippa där getter och kid bräkte, känner du en nostalgisk känsla av att vara på en resa tillbaka i tiden. Du kan nästan föreställa dig den enkla och lantliga atmosfären som en gång rådde här, och det ger platsen en speciell charm.

När du vandrar bland kungliga begravningsplatser, adelspalats och det gamla riksdagshuset känner du dig ödmjuk inför den makt och betydelse som har präglat detta område genom historien. Byggnadernas majestätiska utseende väcker en känsla av beundran och fascination, och du kan inte låta bli att bli imponerad av den imponerande arkitekturen och detaljerna som omger dig.

När du hör berättelserna om Birger Jarl och Gustav Vasa, känner du dig engagerad i historiens gång och du känner en blandning av spänning och nyfikenhet över deras handlingar och beslut. Tanken på tornet som en del av en befästning ger dig en inblick i den strategiska betydelsen av denna plats i historiska konflikter.

Under stadsvandringen känner du en känsla av upptäckarglädje när du lär dig om fascinerande byggnadsverk och deras historia. Det är som om du får en unik inblick i det förflutna och att du är en del av den spännande berättelsen om Riddarholmen och dess forna invånare.

När du når Evert Taubes terrass och tar in den fantastiska utsikten över Mälaren och Stadshuset, känner du dig ödmjuk inför Stockholms naturliga skönhet och dess imponerande arkitektur. Känslan av att vara på en unik och vacker plats fyller dig med glädje och tacksamhet, och du njuter av ögonblicket och den fantastiska utsikten.

Sammanfattningsvis är denna stadsvandring på Riddarholmen en resa fylld av känslor av nostalgi, ödmjukhet, beundran, engagemang och glädje. Du känner dig som en del av historiens gång och du uppskattar det unika och vackra som omger dig. Denna upplevelse ger dig minnen för livet och en större förståelse för Riddarholmens betydelse och historia.

Riddarholmen

Riddarholmen (tidigare KidaskärGråbrödraholmenGråmunkeholmen) är dels en ö i Mälaren, dels en stadsdel i centrala Stockholm men tillhör Södermalms stadsdelsområde.

Ön utgör tillsammans med Gamla Stan Stockholms historiska centrum. På 1200-talet byggdes Gråbrödraklostret på Riddarholmen och klosterkyrkan, den nuvarande Riddarholmskyrkan. Under 1600-talet byggdes av adeln magnifika palats vilka efter slottsbranden 1697  successivt kom att tas över av de statliga ämbetsverken och domstolarna som fortfarande dominerar holmen. Riddarholmen är den minsta stadsdelen i kommunen till ytan och den sista kvarvarande folkbokförda privatpersonen flyttade 2010.

Mer om guiden

Upplev Stockholms magi genom den gröna guidens ögon – Din personliga Stockholmsguide för en minnesvärd och spännande stadsexpedition!

Stefan Maurbakken är auktoriserad Stockholmsguide och har läst mycket om Stockholm och historia. Redan som barn var han nyfiken och ville lära mer. Stefan arbetade i många år som guide och reseledare utomlands. Med en kappsäck fylld av erfarenheter och kunskap lägger Stefan idag stor vid värdskap och engagemang.

Stefan blandar storytelling med fakta och anekdoter, på ett lättsamt sätt vis. Du får svar på dina frågor och tips på fler aktiviteter du kan göra i området. Detta har gjort att Stefan är väldigt uppskattad som guide.

Boka här

Information

Adress: Birger Jarls Torg

Boka: Boka nu

Pris: 245 kr

Datum:
13 september 2023 - 17:0018 oktober 2023 - 16:0015 november 2023 - 14:0013 december 2023 - 14:00

Vad vill du göra?

Datum