Fatburen – Södermalms hemliga sjö

En stadsvandring runt den hemlighetsfulla sjön Fatburen på Södermalm. 

Höjdpunkter

  • Hör allt om den mytomspunna sjön Fatburen – från fiskrik romantisk sjö till ett stinkande träsk
  • Upptäck bortglömda kvarter med stationshuset, Oskars minne och bryggerierna
  • Upplev Kvarngatans atmosfär

Priser

Vuxen: 245 kr 

Senior: 195 kr 

Barn & ungdom i sällskap med fullt betalande vuxen: 0 kr

 

Detta ingår: 90 minuters guidad stadsvandring utomhus, vandringen avslutas i höjd med Mariakyrkan. 

Tillgänglighet: Asfalt och grus och sten. Många trappor. Möjlighet att ta sig fram med barnvagn och cykel. 

Hundar: Snälla hundar i koppel är välkomna.

Gruppbokning

Är ni en större grupp (minst 10 personer) som vill gå denna vandring? Fyll i vilken dag ni vill gå och hur många ni är så kommer Stefan Maurbakken återkomma inom kort.

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

 

Händer under stadsvandringen

Kavla upp byxbenen så går vi ner och badar! Nej tyvärr har sjön sinat, men låt oss få berätta hur sjön uppstod, vem som rörde sig i området och vem som fick tillstånd att fiska här. Riktigt långt tillbaka lär det ha funnits planer på att leda en vattenledning med friskt dricksvatten från Fatburen till slottet i Gamla stan.

Tyvärr blev det bara en tanke. När manufakturer och fattiga flyttade in i området på 1700-talet förlorade sjön sitt goda renommé. Nu kastar vi avfall och skräp hej-vilt-ner i sjön som snart blev ett stinkande träsk. Det var först på 1850-talet som resterna av sjön kom att fyllas igen på allvar i samband med att vi bygger järnväg. Promenera i kvarteren runt sjön med berättarglädje och kunnig guide. Du vandrar i en historisk trädgård, går upp på Pelarbacken och ser var forna hotell Göteborg låg. Det nya kvarteret andas POMO – postmodernism.

Stadsvandringen avslutas ovanför strandlinjen till sjön Fatburen vid kyrkan Maria Magdalena. Älskar du också Södermalm måste du följa med på denna fina stadsvandring som troligen låter dig upptäcka nya kvarter på Södermalm.

Under medeltiden sträckte sig Fatburen ända från nuvarande Östgötagatan till Rosenlundsgatan, i höjd med Medborgarplatsen. Sjöns utlopp gick via Zinkensdamm till Årstaviken. Sjön hade en stor betydelse för de tidiga stockholmarnas försörjning. Ordet fatabur avser överflöd, förrådshus eller visthusbod. Redan i räkenskaper från 1400-talet finns antecknat att man dragit upp fisk i sjön. Den äldsta uppteckningen är från 1440, det är också första gången sjöns namn nämns. 

 

Mer om guiden

Stefan Maurbakken är auktoriserad Stockholmsguide och har läst mycket om Stockholm och historia. Redan som barn var han nyfiken och ville lära mer. Stefan arbetade i många år som guide och reseledare utomlands. Med en kappsäck fylld av erfarenheter och kunskap lägger Stefan idag stor vid värdskap och engagemang. 

Kom i tid, Stefan börjar stadsvandringen på utsatt tid. Att du får en lugn,  trygg och harmonisk upplevelse är viktigt för Stefan. Hur lång är vandringen, hur går vi och var slutar vi? Grundläggande basinformation och sen kör vi igång.  

Stefan väljer med omsorg vägar och stigar som erbjuder något mer – kanske en vy, en gatstump eller ett hus du inte sett förut. Det ska ge glädje att stadsvandra med en kunnig guide. Du får motion, upplever vackra vyer och lyssnar på intressanta historier från förr.

Stefan blandar storytelling med fakta och anekdoter, på ett lättsamt sätt vis. Du får svar på dina frågor och tips på fler aktiviteter du kan göra i området. Detta har gjort att Stefan är väldigt uppskattad som guide. 

Stefan sprider kunskap och passion om Stockholm och vandringarna passar alla åldrar. Barn som följer med en vuxen betalar ingenting.

Boka här

Information

Adress: Götgatan 49-51

Boka: Boka nu

Pris: 245 kr

Datum:
5 juni 2023 - 17:008 juli 2023 - 15:0019 augusti 2023 - 15:0014 oktober 2023 - 15:0028 oktober 2023 - 15:00
11 november 2023 - 14:3025 november 2023 - 14:00

Vad vill du göra?

Datum